De Amsterdamse beurs is donderdag met een kleine plus gesloten. De grootste en meest opvallende stijger op het Damrak was navigatiespecialist TomTom, na de zware verliezen van de laatste tijd. De overige Europese beurzen sloten ook met kleine plussen. De nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten werd snel verwerkt, waarna de blik weer vooruit werd gericht.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent in de plus op 553,75 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 785,76 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,5 procent. De hoofdindex in Milaan daalde 0,6 procent, door zorgen over een vertraging van de budgetplannen van de Italiaanse overheid.

In de MidKap maakte TomTom een koerssprong van bijna 19 procent. Het bedrijf houdt de opties voor zijn divisie Telematics tegen het licht, wat kan resulteren in een verkoop van het onderdeel dat zich onder meer bezighoudt met voertuigvolgsystemen. Het onderzoek heeft volgens een woordvoerder ,,absoluut niks” te maken met de recente ontwikkelingen bij het bedrijf. TomTom ging de afgelopen tijd hard omlaag op de beurs door stappen van Google op de automarkt.

Bij de kleinere bedrijven klom Pharming 5,6 procent. Goldman Sachs heeft een belang van ruim 3 procent genomen in het biotechnologiebedrijf. Basic-Fit kelderde bijna 10 procent en leed het grootste dagverlies sinds de beursgang in 2016. Investeerder 3i heeft een belang van zo’n 6,8 procent in de fitnessketen verkocht.

Hennes & Mauritz (H&M) dikte ruim 11 procent aan in Stockholm. De Zweedse kledingketen boekte beduidend minder winst in het afgelopen kwartaal. Er moesten kortingen worden gegeven om overtollige voorraden weg te werken, maar inmiddels zijn de voorraden volgens het bedrijf meer in balans.

Verder ging ThyssenKrupp bijna 10 procent omhoog in Frankfurt. Het Duitse staal- en industrieconcern is van plan om zich op te splitsen in twee zelfstandige beursgenoteerde bedrijven.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegen 1,1751 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 72,02 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 81,61 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: